Artırılmış Gerçeklik ile Oyun Sektörü

Artırılmış Gerçeklik ile Oyun Sektörü
Oyun sektöründe artırılmış gerçeklik teknolojisi tüm zamanların en gözde gelişmelerinden biridir. Oyun severleri gerçek dünyadan alıp dijital dünyaya ışınlayan, yeri geldiğinde de sanal dünyayı evlere getiren bu teknoloji sayesinde pek çok oyun daha kaliteli olmuş ve pek çok oyun sever de daha iyi vakit geçirmiştir.
Yeni nesil oyunlar olarak nitelendirilen artırılmış gerçeklik oyunları artık eskisi gibi olmaktan çıkmıştır. 2 boyutlu, düz şekilli, boğuk sesli oyunların yerini 3 boyutlu, açık dünyalı, kaliteli efektleri olan ve kaliteli sesli oyunlar almıştır. Bu durumda hem teknolojinin ilerlemesi ve artırılmış gerçeklik hem de oyun şirketlerinin kalitelerinin artması sebep olmuştur. Bu özellikleri ile yeni nesil oyunlar daha çok oyun severi kendilerine bağlamıştır.
Yeni Nesil Oyunlar
Yeni nesil oyunlar deyince aklımıza gerçekçi efektleri olan açık dünya oyunları geliyor. Örneğin GTA, Call of Duty, The Legend of Zelda bu oyunlardan bazıları. Sanal ve artırılmış gerçekliğin birlikte kullanıldığı bu oyunlar, oyun severlere sundukları ekstra kalitelerle kısa zamanda milyon kullanıcıya ulaşmış; bu durum da tüm oyun şirketlerini harekete geçirmiştir.
2016 senesinde Foursquare yapımcıları tarafından üretilen Pokemon Go oyunu dünyanın artırılmış gerçekliğe açılan kapısı oldu. Hem Android hem de iOS ortamlarda oynanan bu oyun gerçek dünyada, gerçek şehir haritaları yardımıyla sanal Pokemon avlama oyunuydu. Dünya bu oyunu çok sevdi. Ardından oyun şirketleri özellikle iOS tabanlı cihazlar için pek çok artırılmış gerçeklik oyunu üretmeye başladı. Apple’ın kullandığı ileri teknolojiden kaynaklı olarak üretilen bu oyunların henüz Android’de çeşitlendirilmemesi bir problem olsa da zamanla bunun da çözüleceğine inanılıyor.
Geleceğin teknolojisi olarak nitelendirilen sistemde oynanan diğer oyun kategorisi de yarım artırılmış gerçekliktir. Özellikle Android tabanlı cihazlarda bu teknolojinin tam teşekküllü olarak kullanılamamasına alternatif bir çözüm olan bu yolda oyunlar 2 boyutlu normal oyunlar olarak sergilenirken oyundaki bazı karakterler veya mekanlar 3 boyutlu olarak gözümüze çarpıyor.