Sosyal Satış Nedir?

Sosyal Satış Nedir?
Sosyal satış, mevcuttaki bir ürün ya da hizmetin satışı amacıyla dijital ortamda ilişki kurma, geliştirme ve güçlendirme sürecinin tamamına verilen addır. Bugün Linkedin, sosyal satıcıların sosyal medyayı kullanmayan iş arkadaşlarına oranla %78 daha fazla satış yapmış olduğunu, %51 oranında satış hedeflerini ise kolaylıkla tutturduklarını ve hatta %45 daha fazla fırsat yarattıklarını dile getirmektedir. Dolayısıyla sosyal satış sürecinin hangi etmenleri kapsadığı konusunda detaylı bilgi edinmek daha doğru olacaktır.
Günümüzde sosyal satış, potansiyel müşterilere ulaşmak üzere ve onlara bir değer teklifi sunmayı amaçlayarak, satış yapmanın en kolay yolu olarak tanımlanmaktadır. Bunun için sosyal satıcı, en başta sosyal medya mecraları olmak üzere tüm çevrimiçi araçları kullanması ile bilinmektedir.
Öncelikle söylememiz gerekir ki, var olan tüm mecralarınız olan web sitelerinizin, bloglarınızın, sosyal medya hesaplarınızın müşterilerinize en iyi deneyimi yaşattıracak şekilde optimize edilmesi uygulanacak ilk aşamadır.Konu hakkında temel bilgiler edinmek adına Google Arama Motoru Optimizasyon Başlangıç Rehberini ve Google Web Yöneticisi Yönergelerini okuyabilmekle beraber, optimizasyon hizmetlerinden de faydalanmanız gerekmektedir.
Bu sürecin ardından hedef kitlenin seçilmesi ve bu kitlenin online dünyadaki alışkanlıklarının ve zaman geçirdiği mecraların belirlenmesi olarak tanımlanır ve bu aşama gerçekleştirilmelidir.
Söz konusu kitleye doğru bir dijital iletişim stratejisiyle seslenmek sosyal satışın olmazsa olmazları olarak belirtilmektedir.Bu nedenle müşterilerinize nasıl bir değer teklifi sunduğunuz kadar nasıl sunduğunuz da oldukça önem arz etmektedir.
Daha sonra bir dijital pazarlama planı kapsamında müşterilerinizi kendinize bağlamanız gerekmektedir, bu da doğru aralıklarla, doğru zamanlarda müşterilerinizin markanızdan vazgeçemeyeceği kadar iyi içerikler sunmaya devam etmeniz doğrultusunda gerçekleşebilir.
Mesela sattığınız herhangi bir ürünün hedef kitlesi gençlere yönelik ise, sosyal medya eğiliminin Facebook’tan Instagram gibi diğer mecralara kaydığını mutlaka anımsamalı ve asla göz ardı etmemelisiniz. Bu kitleye seslenirken yapacaklarınız başında, daha renkli, daha direk içerikler seçmeniz, söz gelimi bir makale yerine viral tarzı içerikler kullanmanız her zaman sizi bir adım daha ileri atacaktır. Öğrenciler arasında basit yarışmaları düzenleyerek, kazananları gözde bir tatil merkezine götürmek gibi, düzenli olarak ürünlerinizle ilgili ufak promosyonlar dağıtmanız doğrultusunda markaya olan ilgiyi sıcak tutacak ve bağlılık yaratacak bir sistem oturtmuş olursunuz.